Welke materialen zorgen voor de beste humidor?

Spaans Cederhout wordt gebruikt als de bekleding van de binnenkant van de humidor en kent een aantal grote voordelen ten opzichte van andere soorten hout: vasthouden en afgeven van vocht, bescherming tegen tabakskevers; en het bevorderen van het rijpingsproces van de sigaren. Echer, humidors die volledig zijn gemaakt van cederhout worden niet aanbevolen voor gebruik.

Vandaag worden humidors van alle prijsklasses, veelal enkel vervaardigd uit MDF. Daar is een goede reden voor. Humidors worden veelal blootgesteld aan grote fluctuaties in term van luchtvochtigheid, indien een humidor enkel uit stevig hout wordt vervaardigd, zorgt dit ervoor dat het hout gaat werken en vervolgens vervormt. Spaans cederhout is tevens zacht hout. Humidors die volledig gemaakt worden van Spaans Cederhout zijn daarom zeer vatbaar voor beschadiging. Na verloop van tijd kan het Spaanse Cederhout tevens een plakkerige laag krijgen, ook wel verharsing genoemd. Dit kan echter wel verwijderd worden, zonder schade achter te laten. Bij hout, met een dikte tot 10mm, kan verharsing voorkomen worden door het adequaat uit laten drogen van het hout, voor de productie van de humidor. Bij dikker hout, zorgt deze verharsing voor een oneven verdeling, waardoor de buitenkant vervormd en/ of beschadigd kan raken.

De ideale opbouw van een humidor bestaat uit een MDF kern, met Spaans Cederhout als bekleding aan de binnenkant. Dit Spaans Cederhout dient minimaal 2mm dik te zijn, om te genieten van haar voordelen omtrent luchtvochtigheid. Veel humidors kennen echter een bekleding die dunner is, te dun!Andere houten onderdelen, zoals de planken of kleinere onderdelen van de humidor, dienen tevens gemaakt te worden van Spaans Cederhout. Zie voor meer informatie onze opmerkingen rondom Spaans Cederhout bij de vervaardiging van een humidor.

Wat maakt een humidor geweldig?


Hoe nauw dient een humidor gesloten...