Hoe lang dienen sigaren te rijpen?

De meeste mensen denken dat een sigaar in de best mogelijke conditie is om te roken wanneer u deze koopt en denken veelal dat een sigaar niet verder hoeft te rijpen. Men gaat er dus vanuit dat men denkt dat de fabrikant de ruwe tabak voldoende heeft laten rijpen en dat het fermentatie proces onder optimale omstandigheden heeft plaatsgevonden. Maar is dit daadwerkelijk ook zo?

In vergelijking met wijn, dient men deze vraag anders te bekijken. Er zijn wijnen die heel bewust voor dagelijks gebruik gemaakt worden en niet geschikt zijn voor een lange opslag, ook wel ‘aging’ genoemd. Rose wijnen zijn hier het beste voorbeeld van. Aan de andere kant hebt je de op klassieke wijze geproduceerde Bordeaux wijnen, die niemand direct na aankoop zou moeten opdrinken. Iedere Bordeaux liefhebber weet dat een klassieke Bordeaux eerst voor een aantal jaar moet rijpen en vaak hun pieksmaak pas jaren later bereikt.

Hetzelfde geldt voor de meeste Cubaanse en de premium sigaren. In contrast tot wijn, hoef je hier niet bang te zijn voor een langdurige opslag. Het voorzichtig opslaan van sigaren, zelfs voor jaren, is niet schadelijk voor de smaak van de sigaar.

Net zoals bij wijn is er geen geschreven regel hoe lang een sigaar moet rijpen, de beoordeling hiervan is volledig subjectief. Een referentiepunt kan een ervaring zijn met een speciale sigaar, een smaak die u ooit als ideaal heeft aangemerkt. Maar net zoals bij druiven, kan ook de tabak per oogst verschillen.

Indien u wenst te experimenteren met het rijpen van sigaren, heeft u niet perse een sigarenkast nodig. De beste resultaten behaald u uit het opslaan van uw sigaren, in de originele sigarenkist, in een humidor. Een grote tafelhumidor is hiervoor zeer ideaal. Zo kunt u de sigaren uit de specifieke kist met regelmatige interval roken, verspreid over een aantal maanden, om zo voor uzelf te bepalen wanneer deze sigaar zijn pieksmaak voor u heeft bereikt.

Volledig onafhankelijk van het rijpingspotentieel van elke sigaar, zijn alle sigarenexperts het met elkaar eens dat premium sigaren eerst voor 6 maanden in een humidor bewaard dienen te worden alvorens u deze rookt.

In zijn klassieke boek “An Illustrated Encyclopedia of Post-Revolution Havana Cigars”, van de welbekende sigarenguru Mon Ron Nee, is een deel gewijd aan het laten rijpen van de meeste Cubaanse sigaren. Helaas is dit boek al jaren geleden uitverkocht geraakt en wanneer u het vandaag de dag tegenkomt betaald u een hoge prijs voor dit collectors item, over de USD1.000,- Het is echter mogelijk om zijn aanbevelingen rondom het rijpen van uw sigaren gratis te verkrijgen. In de Online sigarenwinkel, Zigarrenwelt.de, vindt u de aanbevelingen van Min Ron Nee, voor elke Cubaanse sigaar in de online winkel

Hoe kan ik de tabakskever voorkomen?


Hoe kalibreer je een hygrometer?