Wat zijn de voordelen van het rijpen van een sigaar en hoe beinvloed dit de smaak?

Wanneer experts het hebben over het mengen van verschillende tabakssoorten en de samensmelting van de smaken, dan refereren zij aan het proces dat plaatsvindt nadat de sigaren de fabriek hebben verlaten. Zelfs wanneer sigarenfabrikanten al gerijpte tabak gebruiken voor hun sigaren, dan nog zal de smaak zich verder ontwikkelen in de periode daarna.

Hetzelfde als voor wijn, geldt bij de premium sigaren ook dat de langer ze bewaard worden, des te beter de smaak wordt. Normaliter duurt het slechts enkele malen voordat de sigaar van de fabrikant bij het verkooppunt terecht komt. Jonge sigaren hebben vaak nog een sterke, onplezierige, amoniakachtige smaak, die vaak in het eerste jaar dat de sigaar is gerold nog voorkomt. Gedurende de opslag van uw sigaren in een humidor verliezen de sigaren deze bittere smaak en komen de smaken veel meer tot hun recht.

Indien de tabak niet voldoende gerijpt heeft voordat deze verwerkt wordt in een sigaar, komt het belang van rijping na aankoop nog meer tot zijn recht. De smaak van de net gerolde sigaar is veelal nog ruig en onvolwassen. Deze smaakimpressies verdwijnen tijdens het rijpingsproces. Indien u een sigaar voor tientallen jaren opslaat, zal dit de smaak tevens niet ten goede komen. Echter voor sigaren met een sterke smaak, is een goed rijpingsproces van groot belang. Wijn wordt vaak bitter of zuur na een te lange opslag, sigaren kunnen jarenlang goed opgeslagen worden zonder dat dit de smaak de sigaar aantast.

Zoals wijnliefhebbers vaak een wijnkelder hebben, zo hebben sigarenliefhebbers vaak een sigarenkast. De sigarenliefhebber heeft echter veelal niet de mogelijkheid om al voor een langere periode, gerijpte sigaar in de winkel te kopen, waardoor een goede ruimte om zelf sigaren op te slaan zelfs nog belangrijker is.

Hoe weet ik of een sigaar goed is...


Hoe oud zijn sigaren voordat ze in de...