Hoe lang duurt het voordat een sigaar uitdroogt?

Er is geen exact antwoord op deze vraag, gezien de relatieve luchtvochtigheid (RL) in een kamer beslissend is. Iedereen die een humidor in bezit heeft zal inmiddels ontdekt hebben dat de luchtbevochtiger vaker bijgevuld dient te worden in de winter dan in de zomer. Het RL niveau kan in Centraal Europa, in de winter, tot 30% dalen, in het Caribisch gebied is dit niet het geval en daalt de luchtvochtigheid vaak niet onder de 60%. Het luchtvochtigheidsniveau zal het dehydratieproces versnellen of vertragen.

Hoe lang het duurt voordat een premium sigaar is uitgedroogd, hangt af van zijn omgeving. Indien de sigaar is opgeslagen in een humidor met een correct luchtvochtigheidsniveau en daarna verblijft in deze humidor zonder dat de luchtbevochtiger wordt bijgevuld, dan kan het een aantal weken duren voordat de sigaar is uitgedroogd. Als de sigaar op een tafel of bureau wordt gelegd, zonder de bescherming van een verpakking van cellofaan, dan duurt de uitdroging slechts enkele dagen.

Het is belangrijk om rekening te houden met de verschillen tussen de zogenoemde droge sigaren, ook wel short fillers genoemd, en de long fillers, premium sigaren. Short fillers worden door machines gemaakt die gebruik maken van samengedrukte tabak. Deze hoeven niet in een humidor te worden opgeslagen. Long fillers worden gemaakt uit hele tabaksbladeren, welke opgerold worden wanneer deze nog steeds vocht bevatten, gezien het blad anders zou breken. Deze sigaren houden vaak vocht vast in hun bladeren, omdat indien de sigaar uitdroogt, de essentiele olie in de tabak oplost, waarbij tevens de smaak wordt aangetast.

Dien ik de cellofaanwikkel van een...


Hoe lang kunnen sigaren in de humidor...