Hoe kalibreer je een hygrometer?

Allereerst controleer u of de hygrometer een kalibreerfunctie heeft, gezien sommige analoge en zelfs sommige digitale hygrometers niet altijd deze functie hebben. Analoge hygrometers die gekalibreerd kunnen worden hebben veelal een schroef aan de achterkant, welke wordt gebruikt voor de kalibratie. Lees in het geval van een digitale hygrometers de instructies van de fabrikant.
Zoals beschreven in Wat is het beste type hygrometer?, zijn de analoge hygrometers gevoeliger voor vibraties en dienen vaker gekalibreerd te worden.

De volgende kalibratiemethodes kunnen gebruikt worden voor zowel de analoge als de digitale hygrometers:

  • Zoutmethode:Vul een plastic bakje met water totdat de bodem ongeveer met 5mm water is bedekt. Maak vervolgens een verzadigde zoutoplossing, ongeveer 40 gram zout per 100ml water. Plaats vervolgens een glas ondersteboven in het bakje en plaats dan de hygrometer hierop. Sluit het plastic bakje af en laat deze voor een uur of vier staan. Het is belangrijk dat de temperatuur constant blijft gedurende deze vier uur, ongeveer tussen de 19 en 21 graden. Dit resulteert uiteindelijk in een 75% RH niveau in de container. Bij de volgende stap dient u snel te handelen: plaats de hygrometer in uw hand en stel de hygrometer onmiddelijk in op 75%. Indien dit te lang duurt zal de 75% setting niet meer nauwkeurig zijn, wat invloed heeft op de kalibratie van de meter.

  • Natte doek methode: deze methode is niet zo nauwkeurig, maar is wel sneller en gemakkelijker dan de zoutmethode. De referentiewaarde is hier een 100% relatieve luchtvochtigheid. Dit wordt gesimuleerd middels een natte doek die om de hygrometer wordt gewikkeld. Laat deze doek vervolgens gedurende een uur om de hygrometer heen zitten en stel dan de luchtvochtigheid op 100% in.

Hoe lang dienen sigaren te rijpen?


Wat is het beste type hygrometer?