Wat is het beste type hygrometer?

Met een kunt u de relatieve luchtvochtigheid (RH niveau) in de humidor meten. Zowel de digitale als de analoge hygrometers kunnen een zeer accuraat niveau binnen een specifieke range vaststellen. Hygrometers worden zo vervaardigd dat zij deze specifieke luchtvochtigheidsniveau al meekrijgen. Voor het opslaan van sigaren ligt de beste luchtvochtigheid tussen de 68 tot 75%. Hygrometers welke vervaardigd zijn voor standaard gebruik, binnen- en buitenshuis, krijgen niet deze hoge luchtvochtigheidswaardes vanaf de productie mee. Hierdoor wordt de doelmatige hygrometer een essentieel onderdeel van elke humidor.
Onder de verschillende analoge hygrometers, zijn degene met de syntetische haren de beste keuze. Het luchtvochtigheidsniveau wordt gemeten bij de uiteenzetting van het syntetische haar. Er zijn wereldwijd minder dan 5 fabrikanten die bekend zijn met dit complexe productieproces van deze zeer speficieke instrumenten. De meeste analoge hygrometers werken met een metalen spiraal. Deze methode is zeer onnauwkeurig en kan leiden tot afwijkingen van wel 5%, zelfs bij de zeer juist gekalibreerde hygrometers. Hygrometers met een metalen spiraal dienen zo snel mogelijk vervangen te worden voor een meer precieze hygrometer.
Onder de digitale hygrometers is er een breed aanbod aan verschillende juistheid niveaus aanwezig. Digitale hygrometers zijn niet fundamenteel meer accuraat dan analoge hygrometers. Een juist gekalibreerde haarhygrometer is over het algemeen meer accuraat dan een goedekope digitale hygrometer. Echter zijn de digitale hygrometers veel minder gevoelig voor vibraties en hoeven minder vaak gekalibreerd te worden. De meeste goedkope hygrometer kennen geen kalibratiefunctie, wat inhoud dat na langdurig gebruik er afwijkingen in het RH niveau zullen ontstaan. Bij de aanschaf van een hygrometer dient u ervoor te zorgen dat u een model koopt dat gekalibreerd kan worden. De kwaliteit van de digitale hygrometers hangt af van de samenwerking van een aantal belangrijke componenten. De vochtsensor speelt hierbij een zeer belangrijke rol, het gebruik van sensoren van lage kwaliteit zorgt voor een korte levensduur van een hygrometer. Aan de andere kant, een precisie hygrometer, welke ontworpen is voor gebruik in een laboratorium garandeert vaak een afwijking van slechts +/- 2%.
Wanneer u de luchtvochtigheid meet, kunt u niet dezelfde accuraatheid verwachten als bij het meten van de temperatuur.

Hoe kalibreer je een hygrometer?


Met welke vloeistof dien ik mijn...