Wat als de luchtvochtigheid in een humidor te hoog is?

Het overschrijden van de luchtvochtigheid vormt op korte termijn geen probleem en wordt vaak veroorzaakt door een hogere buitentemperatuur in de zomer. Indien de luchtvochtigheid voor een langere tijd boven de 75% is, dan dient u de volgende voorzorgsmaatregelen te treffen:

  • Calibreer de hygrometer, om er zo voor te zorgen dat deze de juiste luchtvochtigheid weergeeft. Analoge hygrometers zijn heel gevoelig voor vibraties en dienen regelmatig gekalibreerd te worden.
  • Zet de humidor voor een aantal uur open en u zult zien dat de luchtvochtigheid hierdoor afneemt. Indien nodig, kunt u dit na een aantal dagen nogmaals herhalen.
  • Check het luchtbevochtigingssysteem. Indien deze in de laatsste 7 dagen is bijgevuld dan kan het zijn dat de luchtbevochtiger teveel vocht bevat voor de grootte van de humidor. Zorg er dan voor dat u de luchtbevochtiger met minder water vult, of vervang de luchtbevochtiger voor een kleiner model of voor een luchtbevochtiger met een verstelbare ventilatieopeningen.De meeste luchtbevochtigingssystemen zoals die van Adorini en Elie Blue hebben de mogelijkheid om de ventilatiegaten te openen. In dit geval dient u ze bijna volledig te sluiten en ze slechts op een kleine kier open te houden.
  • Indien de toegenomen luchtvochtigheid samenhangt met de warme, vochtige zomermaanden, dan kunt overwegen om de humidor tijdelijk naar de kelder te verplaatsen , helemaal indien deze zomerwarmte een aantal weken aanhoudt.
  • Draai de sigaren in de humidor. De sigaren die dichter bij het luchtvochtigheidssysteem liggen kennen vaak een hogere luchtvochtigheid dan de sigaren die lager opgeslagen liggen. Wissel de sigaren daarom regelmatig van plaats.

Bij een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 75% heeft u een hogere kans op de tabaksbloem of zelfs schimmel.

Waarom dien je enkel gedestilleerd...


De juiste luchtvochtigheid in een...