Wat is de beste manier om sigaren voor langere tijd te bewaren in een humidor?

In de afgelopen jaren is de interesse naar het laten rijpen van sigaren steeds verder toegenomen. Verschillende sigarenfabrikanten bieden nu sigaren aan die al een aantal jaar hebben gerijpd, veelal in beperkte oplages. De smaak van een sigaar verdiept zich naar mate hij langer gerijpt heeft, hetzelfde als bij wijn. Dit proces wordt ook wel rijping genoemd. De smaken wordt sterker, de smaak in zijn geheel vormt meer een harmonie en de sigaar verliest zijn vaak ongewenste scherpheid. Echter, gezien de sigaren vaak niet worden aangeboden in verschillende stadia van rijping, komt deze verantwoordelijkheid bij de sigarenliefhebber te liggen en dienen zij zelf zorg te dragen voor het langer kunnen opslaan van hun sigaren. In contrast tot de sigaren die meteen voor consumptie geschikt zijn, is het bij het rijpen van een sigaar aan te raden om de luchtvochtigheid bij te stellen naar 63-70%. Dit verkleint tevens het risico op tabakskevers en de ontwikkeling van schimmel in de humidor.

Een elektronisch luchtbevochtigingssysteem, speciaal ontwikkeld voor sigaren , zoals gebruikt in een sigarenkast, maar ook voor de tafelhumidors, is absoluut essentieel voor de lange termijn opslag van een sigaar. Deze zorgt voor een uniform klimaat in uw humidor middels regelmatige luchtcirculatie en voorkomt zo verschillen in de luchtvochtigheid in de verschillende delen van de humidor, welke anders voor schimmel kan zorgen.

Voor het langer opslaan van sigaren is het belangrijk om de sigaar in hun originele verpakking te laten. Dozen met 50 sigaren zijn vaak populair onder de sigarenverzamelaar. In een juiste verpakking kunnen sigaren geleidelijk aan rijpen en zullen hun smaken verdiepen en samensmelten.

De meeste premium sigaren kunnen veelal in de genoemde luchtvochtigheidsrange worden bewaard en de meeste sigeren zullen een positieve ontwikkeling in hun smaak laten zien. Het wordt over het algemeen aangeraden om sigaren voor 6 tot 12 maanden na aankoop in een humidor te bewaren. Wanneer er aan 'aging' wordt gerefereed, dan doelt men op het opslaan van de sigaren voor tenminste 2 jaar.

De juiste luchtvochtigheid in een...


Wat is de beste plek om een humidor...