De juiste luchtvochtigheid in een humidor

Wellicht heeft u al eens eerder sigaren in het Caribisch gebied gekocht. Deze sigaren worden veelal op een plank bewaard, zonder een humidor of wat dan ook. Dit heeft veelal niet te maken dat men onvoorzichtig is, maar meer met de gemiddelde luchtvochtigheid in dit gebied, welke veel hoger ligt dan bij andere landen, zoals de onze.

De standaardaanbeveling is dat de luchtvochtigheid in een humidor rond de 68 en 75% moet zijn, kleine verschillen hierin zijn echter acceptabel.

Alleen vochtige tabaksbladeren kunnen op de juiste manier gerold worden. Een versgerolde sigaar kent een vochtpercentage van 20%, maar deze wordt lager naarmate de duur van de opslag van de sigaar. Het vochtpercentage dient tussen de 12 en 14% te zijn om te voorkomen dat een sigaar uitdroogt. Dit kunt u realiseren door de sigaren op te slaan tussen de 16 en 26 graden. Indien u een luchtbevochtiger gebruikt die geschikt is voor een humidor, dan zal het vochtpercentage stabiliseren rondom dit percentage, al na een aantal dagen opslag in de humidor.

Engelse sigarenliefhebbers bewaren hun sigaren vaak op een iets lagere luchtvochtigheidsniveau, van slechts 65%, en voor de langere termijn opslag zelfs bij 60%. Ervaren sigarenliefhebbers dienen zelf de aroma van hun favoriete sigaren vast te stellen wanneer deze tegen verschillende luchtvochtigheidspercentages worden bewaard , gezien deze fluctueert naar gelang de luchtvochtigheid. Met luchtvochtigheidssystemen is het mogelijk om de luchtvochtigheid in de humidor zelf naar voorkeur vast te stellen.

Wat als de luchtvochtigheid in een...


Wat is de beste manier om sigaren...