Wat als ik schimmel heb in mijn humidor?

Schimmel is, samen met de tabakskever, het grootste gevaar voor sigaren die opgeslagen worden in een humidor. Wanneer u denkt dat er schimmel aanwezig is op uw sigaren, raak dan niet meteen in paniek, dit kan namelijk ook sigaarbloei zijn.

Sigaarbloei is een eiwitverbinding die veel op schimmel lijkt, maar die absoluut onschadelijk is en tevens, met een borstel, goed en snel verwijderd kan worden van de wikkel. De sigarenbloei kan echter wel een teken zijn dat de klimaat in uw humidor te vochtig is voor uw sigaren. Dit kan schimmel tot gevolg hebben.

Hoe herken je schimmel? Iedereen heeft weleens beschimmeld brood in zijn handen gehad. Sigaren schimmelen op een eenzelfde wijze: een grijsgroene, vachtachtige bedekken, die tevens met een borstel verwijderd kan worden, maar wel vlekken achterlaat. In tegenstelling tot sigarenbloei, kan schimmel tevens schade aanrichten in uw humidor. Indien er beschimmelde sigaren in uw humidor aanwezig zijn, zult u dit tevens ruiken.

Wanneer onstaat schimmel? Indien er schimmel aanwezig is op uw sigaren, dan is de luchtvochtigheid in uw humidor voor een aantal weken boven de 80% geweest. Indien u zeker weet dat dit niet het geval is, dan is er wellicht sprake van sigarenbloei in plaats van schimmel.

Wat kan ik tegen schimmel doen? Indien u schimmel heeft vastgesteld, dient u elke sigaar zeer nauwkeurig te bekijken en gooi elke geinfecteerde sigaar weg. Sigaren die niet aangetast lijken te zijn, dient u een volgende keer als nog een keer te controleren. Ondanks dat u wellicht geen schimmel op de wanden van de humidor ziet, doet u er verstandig aan om de humidor, met een droge doek, goed schoon te maken. Om alle sporen van schimmel uit te wissen, kunt u tevens u humidor drogen met een fohn. De schimmel overleeft temperaturen boven de 50 graden namelijk niet.

Voor humidors van hoge kwaliteit, kunt u de binnenwanden tevens afschuren met een schuurpapiertje.

Wanneer schimmel zich aandient, zult u tevens het luchtvochtigheidssysteem te controleren. U dient de luchtbevochtiger te openen en voorzichtig schoon te maken, het maakt hierbij niet uit wat voor luchtbevochtiger u heeft. Indien de spons is aangetast, dient u deze te vervangen. In onze webshop bieden wij een acryl polymeer vervangingsspons aan. Zelfs indien u geen zichtbare tekenen vindt dat de luchtbevochtiger is aangetast, raden wij u toch ten zeerste aan om het luchtbevochtigingselement te vervangen om zo het risico op nog een schimmeluitbraak te minimaliseren, maak het volledige luchtbevochtigingssysteem hierbij zeer goed schoon.

Hoe kan ik schimmel voorkomen? Veelal is het luchtbevochtiginssysteem zelf de schuldige in dit verhaal. Het kan zijn dat deze te groot is voor de humidor of de sigaren zijn er te dichtbij opgeslagen. U kunt overwegen om een luchtbevochtiger aan te schaffen die past bij het formaat humidor en het aantal sigaren dat u in de humidor opslaat. Idealiter is dit een elektronisch luchtbevochtigingssysteem, welke een nauw toezicht houdt op het luchtvochtigheidsniveau en de luchtcirculatie.

Lees tevens onze aanbevelingen voor een te hoge luchtvochtigheid in de humidor .

Wat is het beste...


Waarom dien je enkel gedestilleerd...