Wat voor soorten luchtbevochtigingssystemen zijn er en wat zijn de verschillen?

Alle luchtbevochtigingssystemen vallen in een van de volgende categorieen:
  • Spons: Jarenlang werd er een groene foam spons gebruikt in de luchtbevochtigers, hetzelfde soort die wordt gebruikt bij het maken van bloemstukken. Het Franse bedrijf Credo is al jarenlang de grootste leverancier van dit soort luchtbevochtigers, hun merknaam wordt daardoor veelal gebruikt voor elk soort luchtbevochtiger die gebruikt maakt van dit systeem. De spons wordt in een rond of vierkant plastic bakje geplaatst, afhankelijk van het formaat van de humidor. De spons wordt simpelweg, ter bevochtiging, ondergedompeld in gedistilleerd water. Echter het volume aan water dat deze spons afgeeft is onvoorspelbaar en ongelijk, wat weer zorgt voor een onevenwichtig niveau van de luchtvochtigheid in de humidor. Dit soort luchtbevochtigers worden vandaag de dag nog steeds gebruikt, veelal in de goedkopere humidors. Het wordt aanbevolen om deze luchtbevochtigers te vervangen voor eentje uit een andere categorie.
  • Acrul Polymeer: Systeem gebaseerd op acryl polymeer worden vandaag de dag in bijna alle merkhumidors gebruikt. De acryl polymeer kan in de vorm van kristallen of een meer praktische poreuze acrylic fleece. Acryl polymeer kristallen zijn zeer klein wanneer ze droog zijn en vullen slechts een klein deel van de hoes op, daarbij maken ze een ratelend geluid wanneer u de hoes schudt. Op het moment dat u water toevoegt aan deze kristallen zwellen ze tot een aantal malen hun eigen grootte en vullen zo de binnenkant van de luchtbevochtiger op met een gelatine-achtige massa. Wanneer de juiste acryl polymeer wordt gebruikt, dan hebben deze de volgende voordelen:
  • - Zij absorberen veel meer vocht tegen hetzelfde volume
    - Het vocht wordt, over de periode van een aantal weken, gelijkmatigerafgegeven
    - Het gewenste luchtvochtigheidsniveau van 70%wordt betrouwbaarder gehaald
    - Het risicovan het aanmaken van teveel vocht is aanzienlijk lager
    - Fluctuaties in de luchtvochtigheid worden sneller gecompenseerd
  • Boveda Packs: het Amerikaanse bedrijf Boveda produceert kleine, met saline gevulde, plastic pakketjes die verschillende RH (relative humidity) afgeven. Zijn staan officieel bekend als Boveda Humidipaks. Deze kleine zakjes zijn praktisch, hygienisch en gemakkelijk in het gebruik. De kern van dit ingenieuze idee is een reverse-osmosis membraan, welke gepatenteerd is, welke ervoor zorgt dat de vochtigheid in de zoutoplossingm wordt afgegeven wanneer een lager RH niveau in de humidor dit nodig heeft. Hetzelfde pakketje zorgt er tevens voor dat het extra vocht opneemt wanneer de luchtvochtigheid in de humidor te hoog wordt. Het feit dat deze pakketjes regelmatig vervangen moet worden, zorgt ervoor dat bacterieen geen groeikansen hebben in de humidor. Boveda Packs zijn ongeveer 1 tot 2 maanden houdbaar en u dient 1 zakje te gebruiken voor elke 25 sigaren die u in uw humidor heeft opgeslagen. Deze packs zijn beschikbaar in de volgende RH niveaus: 65% 69%, 72% en 75%.
  • Elektronisch gecontroleerde systemen zijn zonder twijfel de beste luchtbevochtigers op de markt beschikbaar. In de meeste gevallen dienen deze apart van een humidor te worden aangeschaft. De meeste sigarenliefhebbers switchen uiteindelijk vaak over naar een elektronische luchtbevochtiger, en wanneer u dit 1 keer heeft ervaren, dan gaat u nooit meer terug naar een ander systeem. De sensoren van de elektronisch gecontroleerde luchtbevochtigers monitoren continue de luchtvochtigheid in de humidor en zorgen ervoor dat de luchtbevochtiger meer vocht afgeeft wanneer dit nodig is. Wanneer de gewenste luchtvochtigheid is bereikt, dan stopt de afgifte van vocht automatisch. De gebruiker wordt geinformeerd wanneer de luchtbevochtiger bijgevuld dient te worden. Doordat de elektronische luchtbevochtigingssystemen de luchtvochtigheid monitoren en vasthouden, neemt dit de zorg bij de sigarenliefhebber weg of dat de sigaren wel in goede vorm blijven en hoeft men tevens niet elke dag de hygrometer te controleren.

Met welke vloeistof dien ik mijn...


Wat is het beste...